ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΟΑΝ: Νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

 

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2022 – «Τι περιμένουμε για να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού;» Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνει στο κοινό με νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), η οποία αναδεικνύει συγκλονιστικά επιστημονικά ευρήματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πλαστικών στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης του ΕΟΑΝ αποτελείται από έντυπη-ηλεκτρονική καταχώρηση και βίντεο πανελλαδικής εμβέλειας το οποίο αποτυπώνει την εικόνα ενός εμβρύου κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, συνοδευόμενο από το αποτέλεσμα έρευνας που έδειξε πως τέσσερις στους έξι πλακούντες γυναικών που γέννησαν πρόσφατα περιείχαν μικροπλαστικά.

Mικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί εδώ και χρόνια στο φαγητό, το νερό και στο στομάχι των θαλάσσιων

ζώων, καθώς και του ανθρώπου. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα[1] σε ιταλικά νοσοκομεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πραγματικό εύρος των επιπτώσεων στην υγεία,  καθώς για πρώτη φορά εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα γυναικών, µέσω του οποίου το έμβρυο λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η έρευνα προειδοποιεί ότι η παρουσία µικροπλαστικών στον πλακούντα μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου και κατ’ επέκταση, όλων.

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας  «ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ – ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ» καλεί το κοινό να μειώσει τη χρήση πλαστικών και να ενσωματώσει την κουλτούρα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητά του προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Αποστολή του ΕΟΑΝ, όπως αποδεικνύεται και μέσω της καμπάνιας ευαισθητοποίησης, είναι η δραστική μείωση των πλαστικών για τη διασφάλιση της υγείας όλων και την προστασία του οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε.

 

[1] Ragusa, A., Svelato, A., Santacroce, C., Catalano, P., Notarstefano, V., Carnevali, O., Papa, F., Rongioletti, M., Baiocco, F., Draghi, S., D’Amore, E., Rinaldo, D., Matta, M., & Giorgini, E. (2021). Plasticenta: First evidence of microplastics in human placenta.

Plasticenta: First evidence of microplastics in human placenta

Environment international, 146, 106274.

 

 

Κοινοποίηση
Written by Thodoris Psyrris