Ο ΕΟΑΝ στην πρώτη γραμμή της συνεισφοράς για τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής


20 Νοε 2017ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης στην πρώτη γραμμή της συνεισφοράς για τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2017 - Η Δυτική Αττική μετρά ακόμα τις πληγές της από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη ζώνη της Μάνδρας, τη Νέας Περάμου και των Μεγάρων τις τελευταίες μέρες προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές.

Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή δεν θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχο τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ο οποίος προκειμένου να συνδράμει, μέσα από το δικό του έργο, στη γρήγορη επανάκαμψη των πληγεισών περιοχών, ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης συνάντησης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Μεγάρων και Μάνδρας –Ειδυλλίας, καθώς και των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης: Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδας (ΕΔΟΕ), Ανακύκλωση Συσκευών και Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (EEAA).

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ελευσίνας, συμμετείχαν οι κκ. Γιάννης Βασιλείου, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Παύλος Νικολαΐδης, Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ηλίας Μουσταρας, Εκπρόσωπος του  Δήμου Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Πλούμπης από το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μάριος Ιντζελέρ από την Ανακύκλωση Συσκευών, Ελένη Αλεξίου από την ΕΔΟΕ και Δημήτρης Παπασωτηρίου από την ΕΕΑΑ. Τον ΕΟΑΝ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Πολιτόπουλος και η Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης, Ρόζυ Χαριτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και μετά από πρόταση του ΕΟΑΝ, αποφασίστηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:

α) Θα δημιουργηθούν μεικτά κλιμάκια που θα απαρτίζονται από στελέχη των Δήμων και εκπροσώπους της Ανακύκλωσης Συσκευών, η οποία θα αναλάβει την καταγραφή και άμεση μεταφορά προς ανακύκλωση κατεστραμμένων οικοσκευών, όσων επιθυμούν να απομακρύνουν από τις εστίες τους συσκευές που πλέον δεν λειτουργούν.

β) Η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδας (ΕΔΟΕ), θα αναλάβει τη δωρεάν απομάκρυνση των οχημάτων που έχουν καταστραφεί για όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν, μετά από συνεννόηση με τη συντονιστική ομάδα του έργου.

γ) Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) θα αντικαταστήσει το συντομότερο δυνατόν τους μπλε κάδους στις περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, ενώ στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, μετά από εντολή που θα λάβει από τον ΕΟΑΝ σε συνεννόηση με την πολιτεία, θα χορηγήσει κι έναν ικανό αριθμό πράσινων κάδων.

Λίγα Λόγια για τον ΕΟΑΝ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) είναι ο αρμόδιος φορέας (Ν.Π.Ι.Δ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.&ΕΝ.) για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την Πρόληψη και την Εναλλακτική Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα (προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, ανακύκλωση), έτσι ώστε αυτά να αξιοποιούνται και να εκτρέπονται από το ρεύμα των αποβλήτων που οδηγείται σε χώρους τελικής διάθεσης. Ο ΕΟΑΝ είναι υπεύθυνος για την έγκριση και την εποπτεία των εθνικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ) ανά προϊόν στο πλαίσιο της εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, καθώς και για τον έλεγχο της πορείας της Ελλάδας στον τομέα της πρόληψης και ανακύκλωσης. Ο EOAN xαράζει σε συνεργασία με το Υπουργείο την εθνική μας στρατηγική στην πρόληψη και ανακύκλωση, συμμετέχει με εμπειρογνώμονες σε τεχνικές επιτροπές της ΕΕ, διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των νομικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του, εκπονεί σχετικές μελέτες και ευρωπαϊκά έργα για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, οργανώνει συνέδρια, συνεργάζεται και ενημερώνει εμπλεκόμενους φορείς και Δήμους, εντός και εκτός Ελλάδος και προωθεί με ποικίλους τρόπους την πρόληψη και εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην κοινωνία.

Μάθετε περισσότερα για τον ΕΟΑΝ στο www.eoan.gr

                                                                                        ###                                

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Έφη Τριτοπούλου, Στέλεχος ΕΟΑΝ, 210 8629944

Κατερίνα Λαδοπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας ΕΟΑΝ, 6947420016

press@eoan.gr