ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                              10/6/22

Δυναμικό παρόν του ΕΟΑΝ στην εκδήλωση παρουσίασης

του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που έγινε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Βεαγγέλης Καραμίντζιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Νίκος Χιωτάκης .

 

Στην εκδήλωση εκ μέρους του ΕΟΑΝ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ/νων Σύμβουλος Ν. Χιωτάκης, ο οποίος συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Αττικής για την πρωτοβουλία και επισήμανε όσον αφορά το timing που αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία, πως:

« αποτελεί ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια :

  • καταρχήν από την Κυβέρνηση , που διαμόρφωσε ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που ενσωματώνει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία δυναμικά στην καθημερινότητά μας
  • από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης , που μέσα από το νέο στρατηγικό του σχέδιο, τις δράσεις και τις συνεργασίες που αναπτύσσει, αναδεικνύει τον κομβικό του ρόλο και λειτουργία ως επιταχυντή για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας
  • και την αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ Βαθμού, που δείχνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει μαζί με τους πολίτες, στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση μιας νέας λογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, στην κοινή προσπάθεια να καταστήσουμε την ανακύκλωση στάση ζωής».

 

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των πολιτών στην ανακύκλωση.

Ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ ανέφερε πως είναι σημαντικό όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα, να αναδείξουμε το ρόλο των πολιτών και τη σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή τους στο εγχείρημα της ανακύκλωσης, επισημαίνοντας πως

« οι πολίτες πρέπει να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση για το πως, τι και που μπορούν να ανακυκλώνουν. Έχουν το  δικαίωμα να γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικά γίνεται η διαχείριση των χρημάτων τους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί , αν επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί , καθώς και να επιβραβεύουν αυτούς που τους πετυχαίνουν»

 

Ο σημαντικός ρόλος του ΕΟΑΝ στο νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Με την ευκαιρία της παρουσίας της αντιπροσωπείας του ΕΟΑΝ στην εκδήλωση , έγινε αναφορά και στον ουσιαστικό ρόλο του Οργανισμού στο νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων , στο οποίο περιλαμβάνονται :

  • η παροχή οικονομικών κινήτρων στους πολίτες να ανακυκλώνουν.
  • Η εφαρμογή συστήματος εγγυοδοσίας των φιαλών ποτών από γιαλί πλαστικό pet, αλουμίνιο.
  • Επίσης η εφαρμογή του συστήματος “πληρώνω όσο πετάω” καθιστά τον πολίτη πρωταγωνιστή στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ζωής. Ενώ παράλληλα του δίνει τη δύναμη να “ελέγχει” και να αξιολογεί καθημερινά τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε Δήμος διαχειρίζεται σε τοπικό επίπεδο τα απορρίμματα που παράγει, με άμεση επίπτωση “στην τσέπη του”.
  • Η επιβολή υψηλών τελών ταφής σε όσους Δήμους επιμένουν να θάβουν σε ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ τα σκουπίδια αντί να τα διαχειρίζονται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον.
  • Μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση, που δίνει βάρος στη χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, θα μπορεί να έχει άμεσα, μέσω της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, θετική επίπτωση στη τσέπη κάθε νοικοκυριού.

Ανάγκη για δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης αλλά και κάθε  Περιφέρεια , να αποκτήσει δικό της Παρατηρητήριο.

Τέλος , ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης επισήμανε πως η λειτουργία του Παρατηρητηρίου στην Αττική προωθεί μια νέα αντίληψη δημόσιας διαχείρισης, που στηρίζεται στη διαφάνεια , τη λογοδοσία και τη συνεργασία. Αυτό από μόνο του συνιστά μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, η αξία της οποίας δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποτιμηθεί .

«Για μένα προσωπικά θα ήταν ευχής έργον,  κάθε Περιφέρεια της χώρας, μέσω των ΦΟΔΣΑ , να διαθέτει το δικό της παρατηρητήριο και όλα μαζί τα περιφερειακά να είναι συνδεδεμένα με ένα Εθνικό Παρατηρητήριο, που θα μας επιτρέπει μέσα από τη μελέτη των έγκριτων και έγκυρων στοιχείων που θα έχουμε στη διάθεσή μας, να αποτιμούμε την πρόοδο των δεικτών ανακύκλωσης, να αξιολογούμε τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, να τις επανασχεδιάζουμε και να τις επικαιροποιούμε, ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται η επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων».

Κοινοποίηση
Written by Thodoris Psyrris